Hogyan varázsolja szebbé fogait és legyen sikeres a munkahelyen és a magánéletben

Fogaink sokat elmondanak rólunk. Figyelünk-e a egészségünkre, igényesek vagyunk-e. Mit tehet értük lés hogyan segíthetnek nekünk céljaink elérésében, legyen szó magánéletről vagy munkahelyi sikerekről.

Fogainknak rendkívűl sok szerepe van. Az alapvető funkción, azaz a táplálék megrágásán kívűl a beszédben is aktívan közreműködnek. Van azonban egy másik oka is, amiért érdemes foglalkozni velük. Egy ragyogó mosoly magabiztosságot sugall. Legyen szó egy állásinterjúról, tárgyalásról vagy a kiszemelt potenciális partner elhódításáról, a szabályos, ragyogóan fehér fogsor mindenképp pozitív üzenetet ad át, anélkül hogy meg kellene szólalnunk.

Mit tehetünk fogainkért

Az első szempont fogaink egészsége. Már gyerekkorunktól halljuk a fogmosás fontosságát. Mégis, milyen keveset gyakoroljuk!

Tisztítás

A többség az esti lefekvés előtt, mindössze napi egyszer mos fogat. Aki „igényesebb”, reggeli után is. A túlnyomó többség azonban a nap során egyáltalán nem foglalkozik sem a tisztítással, sem a friss lehellettel. Ebéd, számtalan kávé, édesség(ek) áztatják fogaink, míg végül este kapnak egy jellemzően gyors és felületes tisztítást.

Azt tanácsoljuk, fordítson figyelmet nap közben is a szájhigiéniára. Legalább egyszer, az ebéd után iktasson be egy fogmosást. Fogai meghálálják a törődést, kollégái pedig örülnek, ha nem a kávé-cigaretta-ebéd kombójú szájszaggal közelít majd feléjük.

Javasoljuk tovább, hogy az esti lefekvés előtt a fogmosáson kívűl használjon ki fogselymet. A fogaink tövében megbúvó ételmaradékok a fogszuvasodás első számú okai. Érdemes szájvizet is használnia, illetve egy elektromos fogkefét is beszereznie. Ez utóbbi sokkal alaposabb tisztítást tesz lehetővé, egy személy részére már 5-6000 forinttól elérhető.

Fogszabályozás

Manapság már teljesen elfogadott, ha valaki felnőttként kezdi el a fogszabályzást. Miért szánják rá magukat egyre többen erre a beavatkozásra és milyen fajtái léteznek? Miért érdemes a fogszabályzás mellett dönteni?

Egészségügyi szempont

A ferde, egymást fedő fogak megnehezítik, sokszor lehetetlenné  is teszik a teljeskörű tisztítást. A szabályosan, kellő távolságban álló fogak könnyen tisztíthatóak, kevésbé szuvasodnak, és későbbre helyezik vagy akár feleslegessé is tehetik a mesterséges fogpótlást.

Esztétikai szempont

Kapcsolódva címünkhöz, a másik fő szempont az esztétika, mivel előnyhöz jutunk általa. Hölgyeknél alapvető, hogy szép és hibátlan legyen a mosoly. Uraknál sem elhanyagolható azonban. Egyre többen szánják rá magukat, akár harmincon felül is erre. Küzdje le félelmét és vágjon bele!

A fogszabályzás és fogszabályzók fajtái

A fogszabályozó részei

Fő elemei az ív és az úgynevezett brackett, ez utóbbi a foghoz ragasztott rész.

Anyagát tekintve milyen lehet a fogszabályozó

Az alapváltozat fémből készül. Előnye, hogy messze a legtartósabb és a legelőnyösebb mechanikai tulajdonságait tekintve. Jóval olcsóbb is, mint esztétikus társai. Hátránya, hogy feltűnő és csúnya a fogak felületén.

Fogszabályozó technológia szerint

A hagyományos fogszabályozó eszköz akár 3-4 évre is kitolhatja a kezelés időtartamát. Eléhető azonban már az úgynevezett önligírozó technológia. Ez folyamatosan kis erőt fejt ki a fogakra, kíméletesebb és gyorsabb kezelést tesz lehetővé. A 3-4 éves kezelési tartam akár a felére is csökkenthető általa.

Az állítások gyakorisága

Itt szintén előnyben van az önligírozó technológia, a fogszabályozó kezdeti néhány meghúzását követően elég körülbelül hathetente ellátogatni fogorvosunkhoz, amikor állít az eszközön.

Bármelyik típust is válassza, mindenképpen javasoljuk, hogy kezdje el a fogszabályozást, amennyiben fogai erre rászorulnak. A fogszabályozást követően fogai egészségesebbek, mosolya sugárzó, magabiztossága magasabb fokú lesz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *