Hodworks: Sunday – kortárs táncelőadás – élménybeszámoló

Most értem haza egy kortárs táncelőadás után. Hodworks: Sunday. Hód Adrienn. Még mindig nem sikerült magamhoz térni. Döbbenten, zavartan nézek ki a fejemből. Szar ez az előadás?

Most jönne a szokásos rész. Hogy Hód Adrienn a Hodworks kiváló táncos csapatának megálmodója, koreográfus. Hogy milyen sikeres külföldön. Hogy maga is táncos volt. Hogy hoggyal nem kezdünk mondatot.

Kit érdekel, ugye. Milyen volt az előadás?

Figyelem: ha továbbolvas, pontos részleteket ismer meg az előadásból

Szokatlan. Erőteljes. Néhol gusztustalan, nekem. Ennyi fütyit még nem láttam ilyen sokáig, az biztos. 5 táncos, három férfi és kettő nő alkotta a penta…mindegy. Öten voltak.

Érdekes közjátékkal indult az előadás. Magukat debilnek mutató karakterek, mindenki sportalsóban. A közönségnek kiszólnak, hogy ők nem debilek, csak játsszák. Őket fizetik ezért, bezzeg a közönségnek egy péntek este nincs jobb dolga, mint ezt nézni. Ki is a debil? Sokan nevetnek. Elhangzik kedvenc mondatom az előadásban, amint az egyik táncos megkérdezi:

“Miért, a virágtól megkérdezi valaki, hogy ‘virág, mit csinálsz te itt?'”

L’Art pour l’art.

Hosszas bevezető után kezdődik a tánc. A táncosok már az elején meztelenek, egy két kiegészítő felkerül, majd ismét le. Feketére kent arcú férfi táncos a fekete bárány. Monoton, depresszív, erőszakos gépzene, mely meg sem áll az előadás végéig. Klasszikus táncelemek vegyítve az őrülettel. Lázálomban érzem magam. Néha mintha a pokol legmélyebb bugyrában lennék, aztán jön egy kis enyhülés. Nem sokáig.

Elolvastam a leírást, mert rendes gyerek vagyok. Modern viszonyok, mi erkölcstelen és mi nem. Valóban mindent szabad-e? Önreflexiók, ez nem tudom mit jelent. Ezek a sorok villanak be a koreográfiát nézve, mely néhol nem tűnik annak.

Aztán lassan kezdek felismerni egy-egy utalást. Vadul szórakozó fiatalokat képzelek magam elé. Az egyéjszakás kalandok vadászai. Az állatias ösztön kiélői. Aztán mintha egy munkahelyen lennénk. Megy a robot, mindenki teszi a dolgát. De mi a dolog? Ne kérdezz hülyeségeket, csak csináld. Hirtelen beugrik az ajánló egy másik sora. Hogyan hat a munka a személyiségre és fordítva. Hmm, érdekes felvetés, tetszik.

Szép beállások következnek, egy csomóban az összes táncos.

Később menyasszonyi ruhába bújt férfi táncos vesz fel szőke parókát, akit hátulról megcsinál egy másik férfi táncos. Végül jó lesz neki. Mármint annak, aki felül volt. Vagy mégsem? Szenvedés látszik az arcán. Talán nem is olyan boldog élet ez a hookuperőltetés.

Ránézek az órámra, már több mint egy órája tart a táncelőadás. Nyitott vagyok én a művészetre, de most már eleget kaptam belőle. Úgy érzem, mintha fegyvert tartanék a saját fejemhez. 10 perc múlva vége az előadásnak.

Milyen ez az előadás? Jó. Inkább kiemelkedő. Ha könnyű szórakozást akarsz, eszedbe ne jusson. Még a végén elhányod magad.

Függöny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *