3 módszer, hogyan kezelhető egy konfliktus és őrizhető meg a jó viszony

Minden konfliktus kezelhető
Minden konfliktus kezelhető

Napjainkat sok konfliktus jellemzi és sokszor nem könnyű kezelni őket. Bemutatunk néhány módszert, amivel a káposzta is megmarad és a kecske is jóllakik.

A nehéz helyzetek hozzátartoznak mindennapjainkhoz. Akár munkahelyi, akár intim kapcsolatainkról van szó, folyamatosan tárgyalunk a környezetünkben lévőkkel. Nem egyszerű álláspontunkat érvényesíteni és nyugodtnak maradni.

Ez pláne így van, ha meg vagyunk győződve saját igazunkról.

Akkor miért tegyen így?

Például a jó viszony megőrzéséért. A pillanat hevében könnyen elfelejtheti, hogy egy kollégával a következő nap is együtt kell dolgoznia. Családtagja szintén örökre családtag marad, bár sajnos sok példát látunk arra is, ahogy akár évtizedekre is megszakad egy családi kapcsolat egy sértődés miatt.

Másrészről hosszútávon csak akkor számíthat sikerre, ha nem egy kisgyerek problémamegoldási eszközeit használja, lásd sértődöttség. Érdemes megtanulnia, hogy nem kifizetődő, ha konfliktus elmérgesedik.

Szóval a nagy kérdés: milyen eszközökkel érdemes élnie a konfliktus előremozdításának érdekében és miért ne féljen használatuktól.

Lássuk!

Őrizze meg hidegvérét

Az egyik leggyakoribb tanács, de mégis milyen kevesek élnek vele!

A probléma forrása valószínűleg abban rejlik, hogy nem kapunk konkrét eszközöket a kezünkbe azzal kapcsolatban, hogyan is ne veszítsük el a fejünket. Megsúgjuk: a 10-ig számolás nem működik.

Ne vegye először is személyes támadásként a munkahelyi megjegyzéseket. Egója – azaz a külső visszajelzésekből a saját fejében összeállított énképzetek halmaza – túlzottan is hajlamos sértésnek venni olyan kommenteket, melyek csak munkájára és nem személyére vonatkoznak. Ha idegesen reagál, kész is a konfliktus.

Tartsa észben azt is, hogy nem kell minden csatát megnyernie. A háborút végül az nyeri meg, aki kitartóbb és stratégian – azaz hosszútávon – gondolkodik.

A megoldáson agyaljon!

Hányszor hallotta már Ön is, amint vitapartnere egymás után sorolta a hibákat és a kifogásokat, miért nem lehet előrelépni.

Ön ne tegyen így!

Csakis az viheti előre, ha a hibák megértését követően a megoldási lehetőségeket kezdi keresni.

Miért is konfliktus?

A problémákra ne elkerülhetetlen rosszként és csapdaként gondoljon. Tekintse őket lehetőségnek arra, hogy fejlessze saját magát és bővíthesse eszköztárát. Az élet végső soron egy folyamatos tanulási görbe, már amennyiben sikeressé szeretne válni. Használja ki a lehetőséget!

Ön már használta valamelyik eszközt a fentiek közül? Gyakran kerül konfliktus közelébe? Vannak saját módszerei a megoldásukra? Ossza meg velünk egy hozzászólásban, kíváncsian várjuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *